För en jämställd idrott
Torsdag 5 augusti 2021
Nu på fredag spelar det svenska landslaget OS-final i fotboll igen. Våra svenska fotbollstjejer har redan gjort en heroisk insats som kunnat glädja oss hemma i tv-sofforna. Framgångarna har också gjort att allt fler debattörer lyfter fram och visar på de villkor som gäller för kvinnliga idrottare idag i Sverige. Det är bra. Vi måste prata mer om hur vi kan åstadkomma ett mer jämställt idrottande.
För oss liberaler i Haninge är det självklart att alla ska ha möjlighet att idrotta och vara fysiskt aktiva, genom livets alla skeden och oavsett om du är tjej eller kille. Vi vet tyvärr att i de flesta kommuner i Sverige idag är tjejers deltagande inom idrotten lägre än killars. Av studier framkommer samtidigt att unga tjejer vill delta i idrotts- och fritidslivet i högre utsträckning än de gör idag.
Haninge kommun antog ett nytt idrottspolitiskt program förra året. En tydlig utgångspunkt i programmet är att idrotten ska vara jämställd och tillgänglig här i Haninge. Det betyder bland annat att alla invånare erbjuds likvärdiga möjligheter till fysisk aktivitet och att all planering och genomförande av investeringar utgår från ett tydligt och medvetet jämställdhetsperspektiv. Utöver det idrottspolitiska programmet har ett flertal viktiga beslut fattats av idrotts- och fritidsnämnden under den här mandatperioden. Bland annat har vi riktat om en del av vårat föreningsstöd för att göra det mer jämställt.
Idrottslivet innebär för många en social gemenskap som verkar positivt för ens självkänsla och personliga utveckling. Vi vet också att barn och unga som idrottar presterar generellt sett bättre i skolan och att rörelse främjar fysisk och psykisk hälsa. Det går inte att underskatta vikten av att göra idrotten tillgänglig för fler, och vi måste göra mer.
Vi behöver kroka arm med föreningslivet för att stärka unga tjejers roll i idrottslivet. Till exempel har vi i Haninge samarbetat med idrottsföreningar genom projektet ”meningsfull fritid” för att unga tjejer i idrottssvaga områden ska få tillgång till kostnadsfria idrottsaktiviteter.
En viktig förutsättning för ett jämställt idrottande är också att skattefinansierade medel används jämställt. Med ett större fokus på föreningsbidrag till verksamheter som riktar sig till målgrupper som idag står längre ifrån idrotten hoppas vi skapa incitament för föreningslivet att bedriva mer av den typen av verksamhet.
Men det här är såklart inte de enda lösningarna för att skapa ett mer jämställd deltagande och det är inte heller något som en ensam aktör, offentlig eller privat, kan lösa på egen hand. Det handlar många gånger om våra grundläggande normer och samhällsstrukturer. Beslutsfattare, professionella och frivilliga aktörer inom idrottslivet, men också föräldrar, måste arbeta medvetet och målmedvetet med att sprida kunskap om de förhållanden som råder och med att lyfta upp positiva exempel att inspireras av.
Vi har många föreningar runt om i kommun som tar ett stort ansvar och det är tillsammans med de som vi river hindren för jämställdhet inom idrotten. Vi liberaler kommer aldrig ge upp vårt engagemang med att skapa förutsättningar för de tjejer och även de killar som idag står långt ifrån ett idrottsrikt liv att kunna delta i större utsträckning. Inget barn ska någonsin behöva höra eller känna att de inte kan göra eller bli det den vill på grund av sitt kön.
Det är tillsammans vi gör skillnad.
Nicole Forslund, ordförande, idrotts- och fritidsnämnden