Fritt företagande utan konkurrens från kommunen
Fredag 17 februari 2017
För att Haninge ska kunna ha fortsatt höga ambitioner för välfärden behövs socialliberala reformer för en mer dynamisk ekonomi, en mer flexibel arbetsmarknad och ett mer gynnsamt klimat för entreprenörer och företagare. Detta når vi genom en ökad konkurrens.
Definitionen på en liberal ekonomi är inte att alla företag är privatägda utan att de konkurrerar på en fri marknad. Alla medborgare har samma frihet att själva besluta om arbete, bostadsort, utbildning och konsumtion. Därför är det viktigt att vi ifrån kommunens sida gör allt i vår makt för att främja konkurrens på lika villkor.
Haninge växer och ska erbjuda ett gott näringslivsklimat där företag lätt kan etableras, växa och hävda sig nationellt och internationellt. Jobb och tillväxt är centrala delar av en liberal politik. Inte minst inom tjänstesektorn finns en stor marknad i vår region, som kan utvecklas ytterligare. Det är viktigt, inte bara för den positiva ekonomiska utvecklingen, utan också för att utveckla välfärdstjänsterna. Kommunen kan öppna mer av sina verksamheter för privata alternativ och därmed konkret bidra till att öka tillväxten.
Vilken bransch som är vinnare om tio år kan vi inte veta. En liberal politik ska bidra till att frigöra dynamiska processer av mänskligt, kulturellt och ekonomiskt utbyte. På så sätt kan vi säkra Haninges plats som en av Stockholmsregionens utvecklingsmotorer. Det är där vår kreativitet släpps fri som framtiden finns.
Kommunen skall inte driva företag annat än i speciella fall – i första hand på områden där en normal marknad inte kan fungera. Kommunen får därför inte konkurrera med näringslivet och eventuellt slå ut detsamma med hjälp av skattemedel.