Se alla

Strategierna för en hållbar utveckling i Haninge de kommande tio åren

Torsdag 19 december 2024

Kommunfullmäktige i Haninge beslutade den 18 december 2024 om ett nytt klimat- och miljöprogram. Programmet gäller för de kommande tio åren, fram till 1 januari 2034, och tydliggör kommunens viljeinriktning och strategier inom klimat- och miljöfrågor i Haninge kommun.

Klimat- och miljöarbetet i Haninge kommun ska resultera i en hållbar stadsutveckling, effektiv resursanvändning och minskade utsläpp av växthusgaser. En viktig förutsättning i det arbetet är nära samverkan med näringsliv, stat, region, kommuner och andra samhällsaktörer. Samtidigt ska den biologiska mångfalden värnas och en ren och sammanhållen miljö skapas för Haninges invånare. Kommunens egna verksamheter har en viktig roll i att inspirera och uppmuntra andra aktörer att också ta ett större ansvar för omställningen.

– Som en av Sveriges snabbast växande kommuner har Haninge ett viktigt ansvar, men också stora möjligheter, att skapa en mer hållbar utveckling och minska utsläppen av växthusgaser. Därför sjösätter vi nu ett klimat- och miljöprogram som ska gälla för tio år framöver. Där sätter vi upp en ambitiös målbild och tydliga strategier för att hela kommunen ska kunna bidra till omställningen, och bidra till en hållbar utveckling för dagens och morgondagens Haningebor, säger Nicole Forslund (L), kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor, Haninge kommun.

Fem strategier

Programmet omfattar såväl Haninge som geografiskt område som hela kommunkoncernen, där nämnder och styrelser har ett ansvar för att arbeta i enlighet med programmets inriktning och strategier. Omställningsarbetet är organiserat i fem strategier som ger goda förutsättningar att nå målbilden för klimat- och miljöarbetet:

  • Hållbar stadsutveckling
  • Infrastruktur och naturresurser
  • Goda livsmiljöer
  • Klimatanpassning
  • Offentliga inköp.

Uppdrag till nämnder och styrelser

Hela kommunorganisationen har ansvar för att målbilden och strategierna i klimat- och miljöprogrammet blir verklighet. Samtliga styrelser, nämnder och bolagsstyrelser får nu i uppdrag att bryta ner målbild och strategier till genomförbara åtgärder inom sina respektive ansvarsområden samt arbeta in dem i sina nämnd- och verksamhetsplaner.