Se alla

Valprogram Liberalerna Haninge 2018

Söndag 5 augusti 2018

Valprogram 2018 – Den positiva politiska kraften

Liberalerna Haninges valprogram 2018. Sverige är ett land i stark förändring. Det är spännande och löftesrikt. Men det kan också kännas otryggt och förvirrande. Förändringarnas vindar blåser.

I världen, i Europa, men även i Sverige och i Haninge, vinner just nu extremistiska krafter mark med följden att den liberala demokratin monteras ned och enskilda människor tvingas leva i större otrygghet. I några länder, som exempelvis Frankrike med Macron, så har de liberala krafterna lyckats samla sig till försvar av friheten. Liberalerna i Haninge tänker ta den kampen i vår kommun. I detta valprogram förklarar vi hur.

I arbetet för att förnya Haninge är det viktigt med hållfasta värderingar. Vi går till val med en sammanhållen och genomtänkt ideologi. Varje individ är en unik personlighet med eget samvete och ansvar för sina handlingar. Hennes önskningar och möjligheter är liberalismens utgångspunkt.

Liberaler vet att politiken inte kan lösa alla problem. Men med utgångspunkt i våra värderingar, och detta valprogram, kan vi stärka individen och ge henne nya möjligheter.

Vi lever i en brytningstid. Ett nytt Haninge håller på att ta form. Människor vill ha mer att säga till om. Bestämma mer över sina egna liv. Utveckla sina personligheter. Känna att de själva, inte politiker och offentliga tjänstemän, sätter gränserna för vad som är möjligt. Söka utmaningar. Pröva sina vingar.

Kraven på inflytande i arbetslivet ökar. På mening och sammanhang i jobbet. På en god arbetsmiljö. Kvinnor kämpar fortfarande för jämställdhet. Men för en jämställdhet på egna villkor, inte på männens.

Det nya Haninge är rörligare

Människor utbildar sig under hela livet. Fler byter arbete och bostadsort för att de själva vill det. Men det finns också en ny känsla för de egna rötterna, för kulturarvet, för Haninges natur. En ny styrka hos dem som vill stanna kvar i sin hembygd. Och en ny medvetenhet om att förutsättningarna för det ligger i deras egna händer.

Globalisering och digitalisering har gjort gränser mindre viktiga. Världen är en angelägenhet också i samtalen vid frukostborden runt om i Haninge. Världen rycker snabbt närmare. Kunskapen om och delaktigheten i det som händer utanför Sverige växer. Vår ekonomi sammanvävs allt mer med andra länders och vår levnadsstandard är beroende av det internationella samarbetet.

I det nya Haninge ökar mångfalden. Det ger större möjligheter att finna individuella lösningar. Det är en bra grund för skapande. Som liberaler välkomnar vi dessa strömningar. De skapar i sig förutsättningar för ett liberalare samhälle. Men det räcker inte. Liberalismen behövs också som politisk kraft för att riva murar och ge mer plats åt det nya och för att hävda tolerans och äkta solidaritet.

Det nya Haninge hindras ofta av gamla strukturer och förlegade värderingar. Stela byråkratier hindrar människor från att själva göra viktiga val i livet. Fördomar och attityder hindrar kvinnor från att få rättvisa och individer från att utvecklas. Förutsättningar måste finnas för att kvinnor och män skall kunna bli mer jämställda i hem och arbetsliv, när det gäller ansvaret för hushållet, barnen och försörjningen. Vi vill befria individerna genom att ge dem större möjligheter att själva forma sina liv.

Det är dags att befria Haninge!

Det nya Haninge rymmer möjligheter men också hot. Större olikheter kan skapa spänningar. De snabba förändringarna och den ökade rörligheten kan ge en känsla av vilsenhet och otrygghet hos många. Förankringen försvinner. I sökandet efter individuella lösningar riskerar ansvaret för medmänniskorna att bli bortglömt.

För att den ökade mångfalden skall bli en tillgång krävs tolerans och öppenhet. Det är en liberal huvuduppgift att sträva efter ett samhälle där vi alla kan leva sida vid sida; både de som stimuleras av förändringarna och de som fruktar dem måste kunna finna en plats och må väl i samhället. För att människor som har det svårt ska få ett drägligt liv måste arbetet för frihet och mångfald förenas med ett starkt socialt engagemang.

Ett nytt Haninge med mer frihet för de flesta är ingen garanti för att människor visar ansvar för och omtanke om varandra. Medkänslan med dem som är i störst behov av stöd sitter trångt i socialdemokraternas Haninge. Solidaritet för socialdemokraterna är främst solidaritet inom den egna rörelsen. För oss liberaler är det en huvuduppgift att stå emot egoismen och att slå vakt om solidariteten med dem som mest behöver vårt stöd.

Vi tror på idealiteten

På människors vardagssolidaritet. På självuppoffrande och oegennyttiga insatser i fria folkrörelser. Men vi vet också att det ofta krävs medvetna politiska beslut. När resurserna är begränsade är det de som har det sämst som skall sättas främst, inte ett generellt påslag till alla. Det är liberal och rättvis fördelningspolitik.

Det gäller människor med funktionsvariationer. Familjer med barn som har handikapp. Glömda, svikna och misshandlade barn. Dementa och deras anhöriga. Psykiskt sjuka. Missbrukare och deras familjer. De sämst ställda pensionärerna. Det gäller de invandrare som har varit med att bygga upp vårt land men som ofta möter uttryck för främlingsfientlighet och diskriminering.

Det gäller också flyktingar som har sökt sig till Sverige undan förtryck, förföljelse och krig. Konsekvenserna av en hårdnande flyktingpolitik har varit förödande för massor av människor, inte minst för flyktingbarn. Vi måste ändra på mottagandet av flyktingar så att de får chansen att arbeta och stå på egna ben.

Det gäller också naturen. Vår generation måste ta sitt ansvar för naturen, för den miljö vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn, för det arv vi fått att förvalta. Det kräver politisk vilja att skydda miljön och att samtidigt inte slå undan möjligheterna till att skapa nya bostäder och jobb.

Liberalerna arbetar för både, välfärd och valfrihet, både jämställdhet mellan kvinnor och män och goda villkor för företagare. De målen står inte emot varandra. När partier – som moderaterna och socialdemokraterna – väljer bort, eller tonar ner det ena andra målet är det därför ett uttryck för deras politiska värderingar, inte ett sätt att hantera en målkonflikt.

Med socialdemokraterna blir det inte mycket av valfrihet i välfärden. Och företagare är för socialdemokrater framför allt kapitalägare som skall beskattas hårdare. Därför är företagarna som skapare av jobb aldrig huvudpersoner i de socialdemokratiska valtalen.

Med moderaterna blir det mindre av social välfärd, mindre gemensamt finansierad barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård. Och jämställdhet mellan kvinnor och män har aldrig varit någon hjärtefråga för moderater. Därför är rättvisa åt kvinnor aldrig något tema i moderata valtal.

Vi liberaler tycker att del är för mycket socialism och konservatism i svensk politik, att den tredje kraften, liberalismen, måste stärkas. Vi törs slåss för både företagare och förskolor! I centrum står alltid den enskilda människan.

Vår uppgift som liberaler är att försvara friheten där den hotas, införa den där den saknas och utveckla den där den redan finns. Liberalismen är anständighetens ensamstående väktare.

Ekonomi, företagande och arbetsmarknad

Kommunens roll ska vara att underlätta invånarnas vardag och skapa förutsättningar för människors frihet. Vi i Liberalerna är övertygade om att möjligheten till att försörja sig själv är den viktigaste vägen till människors självbestämmande. Därför måste det vara lätt att etablera, starta och driva företag i Haninge. Det är genom företagande välfärd skapas och ett konkurrenskraftigt näringsliv är en förutsättning för utveckling.

Varje skattekrona ska användas på bästa möjliga sätt och genom att bli bättre på utvärdera och följa upp hur pengarna används kan kommunen bli effektivare och på så sätt sänka skatten så snart möjlighet ges. Varje människa vet bäst vad den behöver sina pengar till. Haningeborna ska få behålla så mycket som möjligt av sin inkomst. Skatter är nödvändiga för den offentligt finansierade välfärden samtidigt som det alltid finns skäl till att ställa frågan om skatterna kan sänkas. Både för den enskildes frihets skull och för samhällsekonomins skull.

Våra barn och barnbarn inte ska ärva kommunens skulder. Därför kräver Liberalerna att minst 2 procent överskott ska budgeteras, varje år, även under kommande mandatperiod.

Liberalerna kräver skattestopp nu och vill sänka skatten på sikt. Varje år ska det prövas om kommunalskatten kan sänkas. På sikt vill vi som liberalt parti ha ett så lågt skattetryck som möjligt – i kombination med fortsatt stora ambitioner vad gäller kommunala kärnverksamheter som skola och omsorg. Skattehöjningar drabbar främst låginkomsttagare med små marginaler i privatekonomin.

En mångfald av aktörer, offentliga, idéburna och privata, är bra för Haningeborna. Det ger dels en större variation och valfrihet för individen, men det ger också möjlighet att jämföra och utvärdera kommunens egna verksamheter. Det kan i sin tur höja både kvalitén och effektiviteten. Samma krav på kvalitet ska ställas på kommunalt och privat utförd verksamhet.

Kommunen ska skapa möjligheter och inte hinder

Det är viktigt att kommunens personal är formella men tillmötesgående och hjälper kommuninvånarna, företagare och organisationer. Kommunen ska skapa möjligheter och inte hinder.

Haninge ska i större utsträckning lära av andra framgångsrika kommuner och privata aktörer för att hela tiden få bättre kunskap om vad som fungerar när det gäller prioriteringar, uppföljning och kvalitet.

Kvalitet och valfrihet ska vara i fokus. Om verksamheten drivs kommunalt eller i privat regi är oviktigt. Målet är den service som Haningeborna får, inte vem som utför servicen.

Det ska vara enkelt att driva företag i Haninge. Kommunala tjänster riktade till företag ska samlas under ett tak i ett lokalt näringslivscentrum.

Liberalerna anser att det ska vara enklare att bedriva torghandel i Haninge.

Unga ska ha jobb. Kommunen ska som en stor arbetsgivare ta ansvar när det kommer till yrkesintroduktionsanställningar. Både för att unga ska ha jobb och för att trygga framtida kompetensförsörjning inom våra kommunala verksamheter.  Liberalerna vill också öka kommunens ansträngningar för att knyta studentmedarbetare till kommunen.

Yrkesgymnasiet i Haninge ska ha ett nära samarbete med kommunens företag och utbildningarna ska vara anpassade för att matcha företagens behov.

Utanförskapet måste minska. Detta görs bäst genom fokus på arbete, språkkunskaper och nätverksbyggande i samarbete med företag och andra organisationer. Den yrkesinriktade språkinlärningen måste stärkas.

Nyanlända i Haninge ska snabbt komma i arbete eller utbildning för att bli självförsörjande.

Den enskildes egenmakt ska stärkas. Liberalerna ska arbeta för att LOV i större utsträcknings ska tillämpas i kommunen. Konkurrensutsättning av kommunala verksamheter som kommunen inte kan göra bättre än andra aktörer.

Upphandlingar bör utformas så att det är möjligt för civilsamhällets aktörer att agera som leverantör. Det kan till exempel handla om att anpassa volymen på den upphandlade tjänsten så att det är meningsfullt för civilsamhällets aktörer att lägga anbud.

Öppna fler områden inom kommunal service för ideella aktörer, exempelvis fritidsverksamhet vid skolor, mattjänst och liknande serviceverksamhet.

Liberal politik för bättre integration i Haninge

Vårt mål är att stärka individen och motverka parallellsamhällen. De människor som under årens lopp kommit hit från andra länder, oavsett om de flytt eller sökt sig hit av andra skäl, har gjort Haninge rikare. I dag bor här människor med rötter från världens alla hörn och här talas världens alla större språk. Det ger oss stora möjligheter. Det finns en oerhörd potential i att människor kommer till vårt Haninge. Haninge, liksom många andra kommuner, står inför det faktum att fler och fler blir äldre samtidigt som en allt lägre andel av befolkningen befinner sig i arbetsför ålder. Att fler kommer till Haninge och jobbar är viktigt för vårt framtida välstånd.

En liberal integrationspolitik ger var och en de verktyg som behövs för att växa, försörja sig själv och fullt ut delta i det svenska samhället. Vi utgår ifrån varje människas potential och egna ansvar och att alla vill anstränga sig för att bli del av vårt land. Därför fokuserar vi på en arbetsmarknad som öppnas för fler, en skola som ger alla barn förutsättningar att klara kunskapsmålen och en välfungerande bostadsmarknad. Men det räcker inte.

Liberal integrationspolitik handlar också om att befästa de liberala och demokratiska värderingar som präglar vårt land. Många som kommit till Haninge har levt i samhällen som präglas av andra värderingar, i samhällen där de inte kunnat eller vågat förlita sig på staten eller kommunen. Istället har klanen eller den utvidgade familjen funnits. Ofta anses kvinnan underordnad mannen. Att komma till ett land där jämställdhet mellan kvinnor och män är centralt och tilltron till staten liksom individualismen är stark är då inte alltid enkelt.

Liberaler värnar alltid individen före kollektivet

Ingen människa ska av sin omgivning hindras att utöva de självklara rättigheter och möjligheter som gäller lika för alla i hela landet. Vi kan aldrig acceptera framväxten av parallellsamhällen. Alla individer måste få stöd mot kollektiva förtryckande strukturer.

Det civila samhället är ett omistligt komplement till det offentligas integrationsinsatser. Möten människor emellan skapar nätverk, gemenskap och ger kunskaper om hur vårt samhälle fungerar. Det handlar om språkträning, idrott och kulturföreningar och det handlar om nätverk och sociala kontakter som på ett ovärderligt sätt bidrar till att fler nyanlända snabbare kommer i jobb och in i ett socialt sammanhang.

SFI-undervisningen ska individanpassas mer utifrån varje individs kunskaper och förutsättningar. Undervisningen måste göras mer flexibel.  Det behövs tydligare krav på att delta i SFI-undervisningen. Haninge ska arbeta för bättre nationell samordning av distanskurser. Samtidigt måste det bli enklare att läsa SFI med yrkesinriktning i kombination med kompletterande utbildningar.

Yrkesutbildningar spelar en viktig roll för att nyanlända ska komma i arbete. Vi liberaler vill införa Yrkesskola, en yrkesutbildning för vuxna motsvarande gymnasial nivå, med stort inslag av arbetsplatsförlagt lärande.

Nyanlända elevers kunskapsnivå ska kartläggas så snart som möjligt. Ofta behöver de mer tid för att nå kunskapsmålen i skolan.

Vi vill se ett aktivt skolval införs för alla elever i Haninge. Ett gemensamt administrerat kösystem med information om alla skolor i kommunen, kommunala såväl som fristående, införs.

Liberalerna föreslår att särskilda karriärtjänster i utsatta områden införs. Resurser till skolan ska fördelas mer utifrån socioekonomiska utmaningar. Utöver fler lärare behövs bland annat fler kuratorer.

Skolans arbete med demokratisk värdegrund och kunskap mot antisemitism, islamofobi, homofobi och andra former av intolerans måste förstärkas.

Barn till föräldralediga och arbetslösa bör ha rätt att delta i förskolans verksamhet upp till 30 timmar i veckan. Öppna förskolan möjliggör för barn och föräldrar att träffa andra och träna svenska språket, och bör främjas.

Företagande – en naturlig försörjningsväg

Företagande måste ses som en naturlig försörjningsväg in i det svenska samhället. För att ta vara på nyanländas potential och entreprenörskap måste fler enkelt kunna starta och driva företag. Haninge måste bedriva en företagarvänlig politik.

Även utrikes födda kvinnor ska i högre utsträckning ha en egen lön att leva på vilket ökar kvinnors självständighet både gentemot samhället och sin partner. Vi vill se ett tydligare fokus på att snabbare få in fler nyanlända kvinnor på arbetsmarknaden. Kvinnor och män måste mötas av samma förväntningar och krav på att jobba och kommunen ska inte bidra till att traditionella könsroller upprätthålls.

Inga parallellsamhällen ska accepteras. Individen måste få stöd mot kollektiva förtryckande strukturer. Rättssamhällets institutioner ska i alla delar stärkas och rättssamhället måste återta kontrollen, öka sin närvaro och agera när de boendes frihet begränsas av klaner och kriminella oavsett om det gäller grov kriminalitet, droghandel eller hedersförtryck. Respekten för de mänskliga fri- och rättigheterna utgör grunden för det demokratiska samhället.

I Haninge ska anställda inom kommunen vara skyldiga att göra anmälningar till socialtjänsten när de får kännedom om barn- tvångs- eller fullmaktsäktenskap när de får kännedom om det genom sin yrkesroll.

Kunskapen om hedersproblematiken inom kommunen måste höjas. Skolans roll är central och en handlingsplan ska finnas för arbetet att förhindra och förebygga hedersvåld och förtryck. Organisationer som arbetar med hedersfrågor måste få ökat stöd liksom den feministrörelse som vuxit fram i utsatta områden.

Samhället ska stärka sin närvaro i utsatta områden

Det behövs fler synliga och närvarande poliser. Det lokala trygghetsarbetet behöver stärkas. Sociala insatsgrupper och organiserade volontärinsatser under polisens ledning ska främjas.

Det förebyggande och brottsbekämpande arbetet mot våldsbejakande extremism ska stärkas. Haninge måste ha en fungerande handlingsberedskap. Civila samhället måste involveras.

Det civila samhället ska tillåtas spela en viktig roll när det gäller integrationen. Kommunen ska samverka och bidra med finansiellt stöd till civilsamhället för integrationsinsatser.

Vi vill inte att religiösa skolor eller förskolor etableras i Haninge.

Inga kommunala medel får användas till att främja odemokratiska organisationer eller föreningar som motverkar integration och jämställdhet. Användningen av offentliga medel måste följas upp och medel ska krävas tillbaka om de använts för att främja odemokratiska syften

Allt integrationsarbetet präglas av ett funktionshinderperspektiv.

Samhällsorienteringen ska förbättras till omfång och innehåll och behandla viktiga principer för vårt demokratiska, sekulära och jämställda samhälle. Det ska göras kraftfulla insatser för att ge barn och unga relevant samhällsinformation. Nyanlända unga måste ta del av skolans sexual- och samlevnadsundervisning.

Trångboddhet till följd av otillåten vidareuthyrning i Haninge ska motverkas. Socialtjänsten måste kontrollera att utbetalningar av ekonomiskt bistånd inte går till boenden som uppenbart är svarta kontrakt. Fastighetsägare, både privata och kommunala, måste öka arbetet för att motverka otillåten vidareuthyrning och även förekomsten av fiktiv uthyrning som innebär att den nyanlände tvingas betala för en adress utan möjlighet att bo där.

Olika boendeformer bör blandas i utsatta områden. Haninge Bostäder får befogenhet att bli byggherre för projekt där nya bostadsrättsfastigheter eller ägarlägenheter byggs i utsatta områden. Haninge bör främja och underlätta för privatpersoner att hyra ut till nyanlända.

Omsorg

Liberalernas arbete för att uppmärksamma glömda grupper i samhället handlar om de som lever under svåra förhållanden men som inte får någon eller mycket liten uppmärksamhet i debatten eller av politiken. Ursprungligen handlade det om människor som hade svårt att göra sina röster hörda och ofta tillhörde små grupper vilket gjorde det enkelt för beslutsfattarna att bortse från dem. Det var bland annat de fattiga barnen, byns suput och så kallade fattighjon.

Samhällsdebatten mår än i dag bra av att bli påmind om att det finns individer och grupper av individer som är fångna i de livsvillkor de föddes in i. Fortfarande är synen på människor med ett problematiskt beroende av narkotika eller alkohol att hen får skylla sig själv. Trots de senaste decenniernas arbete med att uppmärksamma och förklara psykisk ohälsa är också bilden av personer med psykiska funktionsnedsättningar att de bara behöver ta sig i kragen. Fortfarande far barn illa, i Sverige. Det är människor som ofta glöms bort eftersom de på grund av sin röstsvaghet tyvärr väger lätt på valdagen.

Varje individ, också den med de allra sämsta förutsättningarna, har rätt att ges verktygen att kunna leva ett värdigt liv, till sin fulla potential. Detta gäller speciellt barn och de som på grund av funktionsnedsättningar eller missbruk eller beroende behöver stöd för att förverkliga sina livschanser.

När framtidstron försvinner tappar människor hopp och viljan att försöka. Vår utmaning ligger i att kunna synliggöra och lösa problem utan att schablonmässigt etikettera och förenkla, utan att stigmatisera. Liberaler vill ge människor möjlighet att känna framtidstro istället för att skämmas för sin bakgrund.

Ett socialliberalt ansvar

Vi vill ta ett socialliberalt ansvar och undanröja de hinder som ligger i vägen för äldre människor att leva sina liv som de själva önskar. Även om det kräver ekonomiska satsningar som på kort sikt kräver att i sig angelägna och populära åtgärder kan få stå tillbaka blir slutresultatet positivt i form av vinster i livskvalitet men också ekonomiskt för de äldre men också för samhället i övrigt.

Omhändertaganden av barn bör förebyggas genom utökade insatser för familjen på hemmaplan. Ett barn som förekommer i socialtjänstens utredningar ska alltid få en egen handläggare, även om utredningens syfte i första hand är insatser för en vuxen. Vården av barn som placerats utanför hemmet ska kvalitets- och rättssäkras. Familjehem ska få gedigen utbildning och täta uppföljningar samt certifieras. Samarbetet kring placerade barn ska stärkas genom strukturerad samverkan mellan skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Ett barn som placeras ska alltid få en hälsokontroll, och deras hälsa ska systematiskt följas upp. Tvångsomhändertagande av barn ska förebyggas genom förstärkta tidigare insatser, till exempel obligatoriska samtal eller genom att ålägga föräldrarna att ta emot vård. Familjehem som övertar vårdnaden om ett barn genom en vårdnadsöverflyttning ska få fortsatt stöd av socialtjänsten. Samtidigt ska även tillsynen fortsätta tills barnet blivit myndigt.

Daglig verksamhet ska präglas av ett kvalitativt gott innehåll. Aktivitet och gemenskap ska alltid prioriteras före passivitet och utanförskap, också för den som är långt utanför den reguljära arbetsmarknaden. Det mest önskvärda är arbete på den reguljära arbetsmarknaden, men många kommer att vara hänvisade till daglig verksamhet.

Liberalerna arbetar för att skapa fler platser på Haninges kvinnojourer.

Lärare, yrkesvägledare, arbetsförmedlare och andra vuxna som har kontakt med unga personer med funktionsnedsättning ska ha höga förväntningar på dem till vidgade perspektiv och att se sin potential.

Slå vakt om målet i Lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade (LSS)

Det är viktigt att slå vakt om målet i Lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade (LSS) att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som alla andra och uppnå goda levnadsvillkor. Goda levnadsvillkor innebär olika saker för olika människor och insatserna kan därför inte standardiseras. Kommunen ska tillhandahålla vägledare för personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. De insatser som kommunerna tillhandahåller måste bli mer jämlika så att personer med funktionsnedsättning utan problem kan flytta över kommungränser.

Möjligheten för anhöriga att arbeta som assistenter är viktig. Samtidigt är det önskvärt att särskilt barn även har externa assistenter. Kommunen ska aktivt stödja barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar i barnens vuxenblivande så att en smidig övergång till vuxenlivet kan ske.

Haninge kommun ska som offentlig arbetsgivare vara ett föredöme genom att aktivt anställa fler personer med funktionsvariationer.

Socialtjänsten ska ha huvudansvar för sociala insatser och interventioner för personer med beroendeproblem. Socialtjänstens ska kunna erbjuda insatser också utan föregående biståndsprövning. Det uppsökande och förebyggande arbetet ska vara väl utbyggt. Socialtjänsten ska erbjuda insatser som inte kräver nykterhet och drogfrihet innan man får ta del av dem.

Värna barnens rätt

Vi ska värna barnens rätt. Även de barnfamiljer där det förekommer missbruk ska ha rätt till familjestöd från socialtjänsten. Fler sociala insatsgrupper för att hjälpa unga i riskzonen. Sociala insatsgrupper är namnet på ett arbetssätt som underlättat samarbetet mellan olika aktörer som kan hjälpa en ung person som är på väg att hamna i en kriminell livsstil. Vi anser också att sociala insatsgrupper ska kunna hjälpa ungdomar som ännu inte fyllt 15 år.

Liberalismen syftar till att maximera varje människas frihet att forma sitt liv så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Den rätten gäller hela livet igenom. Äldre måste få bli bemötta utifrån de individer de är, och inte utifrån vilket år de är födda. Att öka äldre människors självständighet och egenmakt är en central uppgift i Liberalernas äldrepolitik. Därför är det en viktig uppgift för liberaler att bekämpa ålderismen, det vill säga ålder som grund för fördomar och nedvärdering av äldre med diskriminering som följd, inom såväl arbetslivet som hälso- och sjukvården och en rad andra områden.

Haninge kommun har som offentlig arbetsgivare ett särskilt ansvar att möjliggöra för den som går i pension att fortsätta göra insatser.

Forskning visar att mycket står att vinna både för individerna själva och samhällsekonomin genom skadeförebyggande åtgärder, hjälp till rökstopp, hjälp mot överbruk av alkohol, främjande av gott näringstillstånd och god tandhälsa, fysisk aktivitet och optimal läkemedelsbehandling.

Att göra något är alltid bättre än att göra inget

Den som sjunger i kör, spelar tv-spel, löser korsord eller helt enkelt bara umgås insjuknar senare i demenssjukdomar än den som är passiv. Det är viktigt att människor känner sig behövda, att de har en aktiv roll under hela livsresan, också den allra sista sträckan. Därför är det viktigt med goda villkor för de civilsamhällesorganisationer som arbetar med aktiviteter för och med äldre.

Haninge ska främja ett aktivt och hälsosamt liv bland äldre också i samhällsplaneringen, genom att se till att det finns promenadstråk och cykelbanor, att snöröjning och sandning fungerar, att det finns utegym som går att använda även för den som inte är urstark och annat som kan tänkas inspirerar till aktivitet bland äldre.

Människor är olika, också när det handlar om hur vi vill och kan bo på äldre dar. Det behövs en mångfald av bostäder anpassade för äldre, både på den vanliga bostadsmarknaden och i form av äldreboenden.

Bristen på platser i vård- och omsorgsboende förvärras av att steget dessförinnan i princip saknas. Vår vision är att det ska finnas ett tillräckligt stort utbud av lägenheter i trygghetsboende och liknande dit man kan flytta utan behovsprövning. Där bör det vara möjligt att bo tryggt med hög livskvalitet, med hemtjänst om det behövs, i stort sett hela livet.  Med tillräckligt många lämpliga bostäder för dem som inte har så stora behov, kan vård- och omsorgsboenden ännu tydligare anpassas för de allra sjukaste

Haninge bör kartlägga sina behov av bostäder för äldre och initiera byggande av de bostäder som behovs. Fokus ska vara boendeformer som ger möjligheter till gemenskap, socialt innehåll och trygghet.

Den tekniska utvecklingen innebär fantastiska möjligheter

Den tekniska utvecklingen innebär fantastiska möjligheter att öka äldre människors självständighet, delaktighet och livskvalitet. Den här utvecklingen bör bejakas, utnyttjas och underlättas. Samtidigt måste beslutsfattare ställa tydliga krav. Videomöten, robotar och andra tekniska hjälpmedel ska användas för att ge mer tid till mänsklig samvaro, eller för att den som helst vill vara ifred ska få vara det – inte för besparingar. Tekniken måste användas med samtycke från den enskilde och med respekt för integriteten.

De sista åren ska vara lika mycket värda som de första, och omges med lika mycket omsorg och kärlek.

Äldreomsorgen i Haninge är i huvudsak bra. Det är dock en klen tröst för dem vars äldreomsorg är dålig. Ingen ska behöva vara orolig för att inte få äldreomsorg när de behöver, och ingen ska behöva vara orolig att den inte är tillräckligt bra.

Skillnaderna i äldreomsorgens kvalitet är alltför stora. Möjligheten att få tillgång till sociala aktiviteter som den äldre personen trivs med, att få komma ut i friska luften om hon eller han så vill, eller kunna få mat lagad av hemtjänsten i stället för en matlåda borde inte bero på var den äldre personen råkar bo. Det är så grundläggande kvalitetsaspekter på äldreomsorgen att det borde erbjudas överallt.

Det sociala innehållet i äldreomsorgen kan med fördel utvecklas i samarbete med civilsamhället. Respekten för den enskilda människans vilja är särskilt viktig när hon är i en utsatt situation. De valfrihetsreformer som genomfördes av alliansregeringen ska värnas och utvecklas. Det ska vara självklart att själv få välja hemtjänstföretag och äldreboende. Den enskildes makt över innehållet i omsorgen öka. Det är den enskildes önskemål för dagen som ska styra, inte fyrkantiga regelböcker.

I hemtjänsten borde det vara en självklarhet att alla som behöver hjälp med maten ska kunna få den lagad hemma. Lika självklart bör det vara att kunna få matlådor om man föredrar det, och då ska det finnas flera olika leverantörer att välja på. Den som bor på äldreboende bör alltid ha flera rätter att välja på.

Personalens kompetens en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna i äldreomsorgen

Personalens kompetens är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna i äldreomsorgen. Den som utför ensamarbete ska alltid ha tillräcklig utbildning. Där personalen arbetar i grupp kan den som har liten erfarenhet eller utbildning göra värdefulla insatser genom att avlasta med enklare uppgifter. Första linjens chefer har ett tungt ansvar. De måste få den utbildning och det stöd som krävs för att de ska kunna utöva sitt ledarskap.

Kunskapen om åldrandet bland personer som invandrat behöver öka. Den som drabbas av demens tappar ibland det språk de lärt sig senare i livet. Posttraumatisk stress bland flyktingar kan uppträda sent i livet, och ibland utlösas eller förvärras av demens. Information om vad äldreomsorgen kan erbjuda bör ges på många språk och på ett sätt som når ut i invandrargrupper, så att anhörigvård sker frivilligt, inte av plikt och tradition.

Anhöriga ska inte slitas ut. Avlastning och annat stöd måste erbjudas i sådan omfattning att anhöriga orkar ge så mycket stöd de vill. Anhörigvård får inte bli en kvinnofälla.

Föräldrar till personer med intellektuell funktionsnedsättning har ofta tagit ett mycket stort ansvar som anhörigvårdare hela livet. När de blir äldre är det inte säkert att de orkar längre. Det behövs en större beredskap från kommunen att ta över i tid.

Den som är döende ska få stanna i trygg miljö, inte skickas till akuten. Därför är det viktiga med tydliga brytpunktssamtal så att anhöriga och omsorgspersonal är införstådda med att döden är nära.

Utbildning

Våra tankar kring hur ett gott samhälle byggs har alltid sin utgångspunkt i den enskilda människan. Respekten för att alla individer är jämlika i värdighet innebär att varje människa har rätt till självbestämmande. Målet är hennes frihet och livschanser. Därför är skolan vår viktigaste fråga. Utbildning bryter barriärer och öppnar nya vägar.

Utbildning och lärande är den viktigaste faktorn för att ge människan möjlighet att leva i frihet. Utbildning och lärande ger människan möjlighet att, utifrån sina egna förutsättningar, förbättra sin livssituation. Därför prioriterar liberaler alltid skolan.

Alla barn ska mötas med höga förväntningar utifrån sina egna förutsättningar och ha rätt till höga förväntningar på sin framtid. Skolan ska se till att alla når godkända resultat. Fler ska också få möjlighet att utvecklas och utmanas att nå högre betyg. Högpresterande och särbegåvade barn ska ges utmaning utifrån sina förutsättningar. Vi vill kasta den socialdemokratiska tanken om en likvärdig skola över bord och istället ha världens bästa skola för Jordbro i Jordbro och världens bästa skola för Ornö på Ornö. Liberalerna i Haninge vill inte se jättelika grundskolor med upp till 1000 elever. Söderbymalmsskolan och Runstensskolan ska räddas.

Förskolan är första steget i barnens utbildningsresa och en viktig pedagogisk verksamhet som ska vara tillgänglig för alla barn. Barn till arbetslösa och föräldralediga ska ha rätt till 30 timmar i förskolan.

Höj ambitionen för lärande i förskolan

Att tidigt delta i en pedagogisk verksamhet bidrar till att barnen utvecklar och lägger grunden för framtida skolgång. Förändringarna ska ske med bibehållen respekt för förskolans identitet och barns sätt att lära genom lek.

Barns rörelseglädje bör uppmuntras ännu mer i tidig ålder. Vi vill se mer lek med inriktning på motion och rörelse redan inom förskolan.

Bristen på förskolelärare är mycket stor. För att höja kvaliteten i förskolorna och bli en mer attraktiv arbetsgivare vill vi se utökade satsningar på fortbildning för personalen.

Det ska vara enkelt att följa sitt val till förskola. Genom att tidigt kunna ställa sig i kö skapas även bättre planeringsförutsättningar för såväl kommunen som för föräldrarna.

Elever i behov av särskilt stöd ska upptäckas tidigt och resurser ska sättas in direkt. Helst redan i förskolan.

Barn som rör på sig mår bättre och klarar skolan bättre. Liberalerna vill rusta upp Haninges skolgårdar så att de inbjuder till lek, spel och rörelse.

Fler gymnasieelever måste klara sin examen inom tre år. Det är inte försvarbart, varken för individen eller ekonomin, att så många behöver fler än tre år på sig att klara studierna.

Elever är olika och för en del elever som läser ett yrkesprogram på gymnasieskolan kan det passa bättre med att få undervisningen på en arbetsplats istället för på skolan. Vi vill se fler lärlingsutbildningar i gymnasieskolan.

Lärarna har Sveriges viktigaste yrke

Läraryrket ska vara ett välavlönat, kreativt och fritt akademikeryrke. En bra lärare är a och o för att eleverna ska få en bra undervisning. Förutom goda ämneskunskaper krävs ett gott ledarskap för att skapa arbetsro för eleverna och en bra miljö för inlärning i klassrummet. Ledarskapet i klassrummet ska vara i fokus vid kompetensutveckling och lönesättning.

Lärare ska kunna fokusera på undervisning och rektor på det pedagogiska ledarskapet. Andra yrkeskategorier ska avlasta administrativa sysslor.

Fria skolvalet är här för att stanna. Valfriheten ska utvecklas och inte avvecklas. Fristående aktörer ska få möjlighet att etablera sig i Haninge. Liberalerna vill införa aktivt skolval i Haninge.

Föräldrarna har en viktig roll i att visa att skolan är viktig och det bör tydliggöras vad som ligger inom skolans ansvar och vad som ligger på föräldrarna.

Nolltolerans mot mobbning och kränkande behandling

Hela utbildningssystemet i Haninge ska ha nolltolerans mot mobbning och kränkande behandling. Alla elever ska känna att det finns en vuxen inom skolan som de kan anförtro sig till. Incidenter ska rapporteras och följas upp direkt. Vi vill se ett Trygghetsteam på varje skola med blandade kompetenser.

En bra arbetsmiljö för elever är en välstädad skola som är fri från klotter och skadegörelse. Utrymmen som elever ofta lyfter upp som extra problematiska t ex duschar och toaletter ska särskilt hållas efter.

Valfrihet ska gälla även för elever i särskolan. Vi vill förbättra deras valmöjligheter.

Uppgradera skolbiblioteken. Att säkerställa läslusten samtidigt som nyfikenheten till konst och kultur grundläggs tillsammans med ett kritiskt tänkande är en nödvändighet för våra barn och unga. Därför måste också skolbibliotekens roll, särskilt de pedagogiska bildningsresurserna i form av skolbibliotekarier och liknande lyftas. Skolbiblioteken ska bemannas med personal som stöttar lärarna och hjälper elever till att uppnå högre meritvärden.

Liberalerna vill stärka skolhälsan i Haninge.

Det behövs en ny syn på lärares sociala ansvar. Utbildning och fortbildning ska ge lärare förmåga att upptäcka sociala problem, men andra yrkeskategorier måste finnas för att finna lösningar på problemen. Rektor ska ansvara för att det finns andra kategorier som kan avlasta lärarna.

På varje skola ska det finnas kunskap om hedersproblematik. I skolans likabehandlingsplan ska arbetet mot hedersrelaterat våld behandlas. Socialtjänsten ska kopplas till skolans elevvårdsteam, sekretessregler får inte bli ett hinder för elevers välbefinnande. Varje skola bör ha direktkontakt med en särskild socialsekreterare.

Alla elever ska ha rätt att delta i idrott och hälsa och på friluftsdagar. Det är skolans ansvar att det blir praktiskt möjligt. Tillgängligheten i skolorna måste också gälla lokalerna för idrott och hälsa. Lärare i idrott och hälsa måste få utbildning och fortbildning i hur undervisningen kan anpassas utifrån olika elevers förutsättningar.

Alla elever i gymnasier och grundskolor ska erbjudas möjligheten att genomföra Ung Företagsamhets program och kunna skapa sina egna UF-företag.

Barn med neuropsykologiska funktionsnedsättningar (NPF) har det ofta besvärligt i skolan och förskolan. Ofta påverkas hela familjens situation negativt. Vi vill att personal i skolan och förskolan utbildas för att öka kunskapen om dessa barns svårigheter. Vi vill också att det centralt anställs en eller ett par specialister som kan stötta skolans personal i deras arbete kring de här frågorna. En skola i kommunen inleder ett arbete med att bli en NPF-certifierad skola.

Kultur och fritid

Hälsofrämjande och förebyggande insatser är centrala inslag i ett samhälle som värnar hela medborgaren. Kunskap om hur de egna levnadsvanorna påverkar hälsan ska förmedlas till Haninges elever redan från förskolan. Liberalerna anser att kommunen har en viktig uppgift att fylla när det gäller att underlätta för människor att välja ett aktivt och rörligt liv, vilket kommer både samhället och individen till godo. Tankens och ordets frihet är grunden i liberal kulturpolitik. Den liberala kulturpolitikens uppgift är inte att styra kulturen, utan att förbättra förutsättningarna för det konstnärliga skapandet och för individens bildning.

Kulturskolans undervisning ska bedrivas med höga konstnärliga ambitioner. Det är viktigt att kulturskolans bidrag går till att barn och ungdomar får utvecklas och ta tillvara sina konstnärliga talanger. Det skattemedel som investeras i verksamheten ska komma många barn och ungdomar till godo och man bör arbeta för att nå fler elever utan att ge avkall på kvalitetskraven i undervisningen. Liberalerna vill inte att kulturskolan ska byggas ut inom kommunen och konkurrera ut föreningarnas verksamheter utan att kommunen köper kulturverksamhet från föreningar, studieförbund och företag.

Idrottsrörelsen är en omistlig del av civilsamhället

Det offentliga stödet till civilsamhällets organisationer ska vara långsiktigt och bör ha tydliga ramar och mål, men inte styra i detalj. Barn- och ungdomsverksamhet, samt verksamhet av, med och för grupper som annars har svårt att hävda sig bör vara prioriterat. Underlätta för fler att idrotta/spela/motionera genom så kallade näridrottsplatser/multisportanläggningar på flera platser runt om i kommunen. Vi vill se minst en ny näridrottsplats i varje kommundel under den kommande mandatperioden.

Regelverk och kontrollen behöver skärpas så att extremistiska och våldsbejakande föreningar inte får stöd. Erbjud föreningarna stöd i att utveckla sin värdegrund för att motverka utanförskap och agerande som stöter bort de som vill delta.

Ett starkt civilsamhälle är en av grundstenarna i en välfungerande demokrati. Civilsamhällets organisationer bidrar med kunskap, idéer och värden som kommunen inte har, exempelvis vad gäller förmågan att ta vara på och mobilisera människors engagemang. Riktad verksamhet inom kultur och fritid sker med fördel genom Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP). Modellen ska erbjuda en väg för samverkan som inte grundar sig varken i bidrag eller i upphandling. Ett IOP ingås av minst två parter som är intresserade av att lösa en gemensamt identifierad samhällsutmaning.

Utveckla Sportoteket till att också vara ett Parasportotek. Där lånas det ut anpassad idrottsutrustning, som till exempel sit-ski och skridskokälkar. Genom samarbete över kommungränser kan även mer ovanlig utrustning tillhandahållas.

Det moderna civilsamhället finns i många former, såväl traditionella folkrörelser som nya i huvudsak nätbaserade initiativ. Denna utveckling ska bejakas. Vår liberala syn på civilsamhället inkluderar även det engagemang som bedrivs digitalt.

Liberalerna vill uppgradera skolbiblioteken. På samma sätt som det finns riktvärden för antal elever per skolsköterska ska det finnas också för pedagogiska bildningsresurser. Ett välfungerande skolbibliotek är en del av den pedagogiska spetsverksamheten och en grundsten i en liberal kulturpolitik.

Liberalerna vill se att Idrottsföreningars verksamheter omfattar både bredd och elit.

Alla som vill lära sig att simma ska ges det stöd som behövs. Liberalerna vill se en 50-meters simbassäng vid Torvalla före en ny 25-meters bassäng i Västerhaninge.

Förbättra fritidsgårdarnas verksamheter

Fritidsgårdarnas verksamheter ska arbeta för att alla unga ska trivas och vara trygga. Liberalerna vill se fler särskilda insatser för att flickor ska vilja delta i gårdarnas aktiviteter. På fritidsgårdarna för unga mellan 10-13 år vill vi se flera olika aktiviteter. Dessa får gärna ske i samarbete med föreningar och studieförbund. Äldre ungdomar har få mötesplatser. Vi vill se en centralt belägen mötesplats för äldre ungdomar, gärna nära Fredrika Bremergymnasiet och Torvalla.

All verksamhet ska följas och utvärderas för utveckling och förnyelse.

Nysatsningen i Jordbro med vuxenskolorna SV:s och ABF:s verksamheter ska följas och analyseras med utgångspunkt för att utveckla verksamhet i andra kommundelar.

Fritidssysselsättning är en viktig del i helheten kring integrationen och skapar trygghet och gemenskap både för individen och i samhället. Liberalerna vill att kommunen skapar bättre möjligheter för att engagera föreningslivet i arbetet med integrering av våra nyanlända medborgare.

I Vega så beräknas cirka 10 000 människor bo inom några år men det finns ingen riktig idrottsplats i närheten. Samtidigt tas det nu fram planer på förtätning i Norrby och önskan om att få IKEA till Haninge verkar inte bli uppfylld inom överskådlig tid. Liberalerna vill därför se en ny idrottsplats på Norrby gärde.

För Liberalerna är det viktigt att alla ges likvärdiga möjligheter att delta i fritidsaktiviteter.

Liberalerna vill se att frågor som rör kultur och fritid tidigt kommer in i processen när nya områden planeras. Socialdemokrater bygger sovplatser, liberaler bygger fungerande samhällen för människor.

Liberalerna vill synliggöra de goda förutsättningar kommunen har för ett aktivt friluftsliv och stötta de föreningar som bedriver verksamhet inom området.

Biblioteken – en ovärderlig resurs

Biblioteken spelar en viktig roll för att alla ska ha kostnadsfri tillgång till litteratur och annan kultur. De ska finnas där människor rör sig och vara öppna när människor har tid att besöka dem. Utbudet på Haninges bibliotek ska präglas av allsidighet, kvalitet och aktualitet. Urvalskriterier för böcker ska stå fria från moraliska, religiösa eller politisk hänsyn. Bibliotek ska inte ut på entreprenad. Samhället förändras och med det förändras också bibliotekens roll. Därför måste vår bibliotek vara flexibla utan att tappa bort det viktiga grunduppdraget.

Vi vill flytta miljöverkstaden från Jordbro till Rudan. Det är både en mer central plats som förenklar för fler att ta del av verksamheten och det är en mer naturlig plats för en miljöverkstad.

Miljö och stadsbyggnad

Liberalerna arbetar för en framtid där Haninge och omvärlden är i balans. För att möjliggöra det måste utvecklingen vara hållbar, det vill säga en ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet måste känneteckna såväl det strategiska som det operativa arbetet i kommunen.

Som Haninges liberala parti är det vårt uppdrag att utifrån liberala idéer ta strid för varje kommuninvånares frihet att forma sitt eget liv. Under århundraden har liberaler identifierat, bekämpat och rivit hinder för människans frihet. Dessa insatser har lagt grunden till mycket av dagens samhälle, och arbetet fortsätter i vår strävan för att med ett hållbart perspektiv forma morgondagens Haninge.

Vår kommun ska vara en bra och attraktiv plats för människor att leva och bo i. Här ska människor kunna utvecklas och förverkliga sina drömmar hela livet. Vi vill också se ett fortsatt byggande av bostäder, arbetsplatser, handel, service och kultur. Men vi måste samtidigt vara varsamma med vår kommuns skönhet och kulturmiljöer. Det finns ingen motsatsställning mellan höga ambitioner i bostadsbyggandet och varsamhet med Haninges unika värden. Därmed skiljer vi oss både från dem som säger nej till varje nytt hus som ska byggas och varje väg eller spårbit som ska dras fram och från dem som är beredda att bygga stort och högt utan hänsyn till den omgivande miljön. Människor är olika men jämlika och vi föredrar olika saker, så även vad gäller boende. Därför är det viktigt att vi tillåter och möjliggör olika boenden i Haninge.

Att skapa fler bostäder och lösa trafikproblemen på ett för miljön hållbart sätt tillhör några av våra största utmaningar. Idag finns en överenskommelse som innebär en historisk satsning på kringfartsleder och kollektivtrafik i Stockholmsregionen. Liberalerna kommer att verka för att dessa trafikprojekt förverkligas. Den regionala utvecklingsplanen för Stockholm (RUFS) ska följas och bostadsbyggandet förenklas. En liberal politik handlar om att riva hinder som försvårar för människor att bygga och istället skapa förutsättningar.

Det ska vara attraktivt att åka kollektivt

Om vi ska bli ihågkomna av framtida generationer som dem som tog ansvar för miljön och vände utvecklingen krävs ett kraftfullt agerande. Liberalerna vill driva på för en kraftigt utbyggd kollektivtrafik som i högre grad finansieras med taxor. En bra kollektivtrafik ökar nyttan och betalningsviljan. Det ska vara attraktivt att åka kollektivt.

Tätort är miljövänligt, och skapar unika förutsättningar för bland annat energihushållning och kortare resebehov. Kommunen ska ta sitt ansvar och vara föregångare när det gäller att minska resursanvändningen och öka energisparandet. Haninge är också landsbygd och kustkommun. Vi ska ta ansvar för och möjliggöra att det går att leva utanför tätort och att kunna vistas och uppleva våra unika naturvärlden genom en levande skärgård och landsbygd. Drevviken är vår kommuns största sjö, och är viktig för både rekreation och ekologin. Drevviken är idag en utsatt insjö som kräver stor varsamhet och effektiv hantering för att skyddas. Välmående sjöar, hav och vattendrag är Liberalernas prioriterade miljömål.

För att övervinna miljöproblemen och hejda klimatförändringarna behövs en liberal miljöpolitik byggd på lokalt, regionalt, nationellt och globalt samarbete, kunskap, nya idéer, ny teknik och tydliga styrmedel för en långsiktigt hållbar ekonomi.

Trafiksäkerheten vid Haninges skolor och förskolor ska förbättras och måste ständigt arbetas med. Ett antal utsatta korsningar måste också kommas till rätta med. Redan idag är det problem med köer på vägar i Haninge.Liberalerna anser att infartsparkeringar ska vara trygga. Vi vill även se nya infartsparkeringar på strategiska platser.

Cykling i vår region ska vara ett bra sätt att ta sig fram. Därför vill Liberalerna satsa på trygga och bra cykelparkeringar i Haninge, samt en fortsatt utbyggnad av cykelvägnätet. Det måste bli betydligt enklare att kombinera cykeln med kollektivtrafik, med infartsparkeringar för cyklar, och möjlighet att ta med cykeln på tåg och buss.

Bra kollektivtrafik får en region att hänga samman. Södertörn behöver en bra kollektivtrafik!

Södertörnsleden måste byggas så att Haninge får en bra tvärförbindelse till E4:an. Det är viktigt för företag och för pendlare till jobb och studier.

Bussar och pendeltåg ska vara lättillgängliga för individer med funktionsnedsättning. Närtrafiken ska gå till de platser människor besöker såsom Handens sjukhus, Haninge centrum, kommunhuset och vårdcentraler.

Nya Stavsvägen mellan väg 73 och Tungelsta måste byggas. Boende ska slippa morgon- och eftermiddagsköerna och fler ska kunna bo i södra Haninge.

Bygg levande samhällen – inte bara bostäder

Liberalerna vill inte bara bygga bostäder, vi vill bygga ett levande samhälle för människor. Den så kallade ”Kommunhustomten” som är reservtomt för ett eventuellt nytt kommunhus och som ligger precis söder om nuvarande kommunhuset ska inte bebyggas med bostäder. Låt den istället bli Haninges lilla centrala park i kommunens annars mest tätbebyggda område. Här skulle vi kunna ha en cykelcrossbana, hundrastgård, en lekplats, en liten utescen samt en upplyst uteträningsplats med en kort koordinationsbana och kanske ett kafé. En mötesplats för människor som lever i staden.

Liberalerna vill se en mångfald av bostäder. Kommunen måste utnyttja sitt läge som kustkommun på ett mycket bättre sätt för att bygga fler attraktiva bostäder. Vi vill se en större exploatering norr om Årsta Havsbad.

Lokala insatser behövs för att göra Haninges natur och skärgård mer tillgänglig, som i Gudö mot Tyresta och i Tungelsta mot Tornbergets naturreservat. Tillgänglighet handlar inte bara om fysisk förflyttning utan minst lika mycket om möjligheten att ta del av och ta till sig information i samhället. I vår kommun ska alla få denna möjlighet.

Liberalerna vill att unika naturområden värnas för att bereda allmänheten tillträde till skärgården samtidigt som det visas stor hänsyn vid tillståndsgivning till den bofasta skärgårdsbefolkningen för att säkra utkomstmöjligheterna och en skärgård som lever året runt.

En hållbar utveckling i Haninge

Liberalerna prioriterar en hållbar utveckling i Haninge. Den ekologiska hållbarheten innebär en utveckling som främjar människors hälsa samt värnar biologisk mångfald och naturmiljö. Den innebär också att kulturmiljöer tas tillvara, att ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga bevaras och att en god hushållning av naturresurserna tryggas.

Rent vatten i hav, sjöar och vattendrag skapar frihet för nuvarande och kommande generationer. Vårt främsta miljömål är rent vatten i Haninge kommun. Drevviken måste räddas från övergödning och kommunen ta ett större ansvar för Östersjöns vatten. Enskilda avloppsanläggningar behöver därför bli bättre och färre. Dagvatten från vägar och bebyggelse måste bättre tas om hand. Sjö- och vattensystem hänger samman, så det behövs ett samarbete mellan alla berörda aktörer för att det ska bli bra och effektivt. Näringsämnen ska kunna återföras till åkrar istället för att läcka ut i vattendrag och Östersjön.

Viktiga natur- och kulturmiljöer ska skyddas så att de kan bevaras och utvecklas för kommande generationer.

Bekämpning av den skadliga växten jättebjörnloka måste fortsätta. Dess frön kan vila i jorden längre än två politiska mandatperioder och bekämpning av sådana växter måste vara fortlöpande.

Stadsodling är något som växer lavinartat runt om i världens städer och har positiv inverkan på den biologiska mångfalden. Liberalerna vill se att kommunen möjliggör för mer stadsodling i våra tätbebyggda områden.

Vi vill se att stadskärnan och Rudan binds samman funktionellt och estetiskt. Detta inbjuder människor att röra sig mellan de både platserna och skapar trygghet. Rudan ska sjuda av kultur- och friluftsliv från morgon till kväll. Ett trädoftande däck ska pryda övre Rudasjöns östra strand fram till den lilla badstranden vid Kolartorp.

Trygghet

Frihet är också att kunna känna sig trygg – där du bor, där du väntar på bussen, går hem från krogen eller tar en löprunda. Den som är rädd, är inte fri. Det vet alla som skyndat hem från sista bussen med nyckelknippan mellan fingrarna och andan i halsen. Eller som har väntat på en polis som inte kunde komma just dit, just då. Vissa saker måste bara fungera – människors säkerhet till exempel. Ingen ska behöva se sin trygghet försvinna för att kriminaliteten tar över där de bor. Varenda människa ska kunna lita på att ambulansen kommer fram när det behövs, och inte tvingas vända därför att någon kastar sten. Polisen måste finnas och fungera överallt, i hela Sverige, för att försvara friheten och tryggheten.

I väntan på fler poliser vill vi att Haninge anställer trygghetsvakter som kan öka säkerheten på de tider och platser där det är som stökigast. I flera kommuner, bland annat Landskrona, har man med gott resultat som en tillfällig åtgärd anlitat trygghetsvakter. Trygghetsvakter är ordningsvakter som på kommunens uppdrag arbetar för att skapa lugn och trygghet på de platser där människor rör sig. Trygghetsvakternas uppgift är att vara synliga i de stadsdelar och på de tider då otryggheten är som störst. I just Landskrona har brottslighet och vandalisering minskat betydligt i de områden där trygghetsvakterna är aktiva.

Trygghetsvakter ersätter på inget sätt poliser, men erfarenheterna visar att deras närvaro har en betydande förebyggande effekt.

Att kunna gå var man vill, när man vill är också trygghet. Närvaron av konst på våra offentliga platser möjliggör ett annorlunda möte och ger oss chansen till nya reflektioner. Därför ska minst 1 procent av de offentliga investeringarna gå till konstnärlig utsmyckning. Bra belysning skapar trygghet. Liberalerna vill använda pengarna för konst på våra offentliga platser till belysning.

Digitalisering

Digitalisering är en så omvälvande teknikfront att dess potential knappas kan överskattas.

Det kommer att leda till massor av problem, elände och missförhållanden. Men om miljarder människor letar efter en bättre framtid så kommer någon, någonstans i världen, att vara först med att förstå hur produktion, arbetsliv, politik, skola och sjukvård kan bli tio gånger bättre med en tiondel av ansträngningen.

Det är, för oss Liberaler i Haninge, ett fullständigt ovedersägligt faktum. Människan kommer att dra nytta av tekniken den här gången också. Visst vore det roligare om det genombrottet görs i Haninge?

För även om resultatet är detsamma på lång sikt så kommer omfördelningen av välfärd, livskvalitet och resurser att vara gigantisk, från de som vaktar det gamla till de som förstod det nya. Liberalerna vill att Haninge som kommun ska vara bra på att förstå det nya och tidigt kunna ta del av de fördelar som det kommer att innebära.

Ett digitaliseringskontor ska inrättas för att stärka kompetensen och förståelsen för frågor kring digitalisering. Haninge ska tillhöra de ledande kommunerna i landet när det kommer till digitalisering.

Vi vill se att Haninge kommun inrättar en chat under kontorstid där medborgarna kan ställa frågor. De flesta större företag samt myndigheter har redan detta idag. Väldigt många människor i Sverige använder sig idag av detta sätt att kommunicera.

Offentlig data ska göras tillgänglig så att tjänster/appar kan byggas. Öppna data är information från offentliga organisationer som finns tillgänglig för vem som helst att använda. Bland annat SKL arbetar för att underlätta och ge stöd till kommuner och landsting i arbetet med öppna data.  I korthet är öppna data information från offentliga organisationer som finns tillgänglig för vem som helst att använda, återanvända och distribuera utan andra förbehåll än källangivelse och vidarelicensiering. Idag är det endast ett fåtal kommuner i Sverige som har en strategi för och arbetar aktivt med att tillhandahålla öppna data. SKL arbetar i olika satsningar för att underlätta arbetet med att förenkla tillgången till offentlig information.

Dalarö och skärgården

Skärgården i Haninge är fantastisk. Med sitt unika landskap, vidsträckta vatten och vackra natur har vår skärgård länge varit en älskad hembygd för skärgårdsborna och en uppskattad oas för besökare och turister. Skärgården är också hem för dess bofasta befolkning och den plats där man har sin familj, sin bostad och sin historia. Skärgården berör, och många människor har en relation till skärgården. Skärgården ska fortsätta att beröra, men skärgården måste också få utvecklas.

Att bo och verka i skärgården innebär speciella förhållanden. Dessa förhållanden behöver uppmärksammas och vi har ett ansvar för att det finns en livskraftig skärgård, till glädje för såväl bofasta som besökare, även i framtiden. En bofast befolkning är en förutsättning för att skärgårdens unika miljö ska bevaras och för att besökare ska kunna få service.

Liberalerna vill att människor ska kunna bo, leva och driva företag i, samt utveckla och besöka skärgården hela året runt. Vi måste därför skapa bättre förutsättningar för att skärgården ska vara ett attraktivt resmål fler tider på året än under några hektiska sommarveckor.

Liberalerna vill utveckla mindre skärgårdssamhällen i Haninge, exempelvis vid områdena Hässelmara brygga på Ornö, Haninge Strand vid Årsta slott och Arbottna på Muskö.

Skärgården behöver en mer tillväxtvänlig politik

Begrepp som bidrag, projekt och satsning har dominerat den skärgårdspolitiska vokabulären. Medan frihet, gott företagsklimat, skatter som främjar initiativ och arbete alltför ofta lyser med sin frånvaro. Det vill vi liberaler ändra på. Skärgården behöver en mer tillväxtvänlig politik.

Civilsamhället spelar en viktig roll i skärgården. Civilsamhällets roll i allmänhet och i skärgården i synnerhet behöver dock stärkas och lyftas, för att dess fulla potential ska kunna användas. ”Överenskommelsen” mellan regeringen, SKL och den idéburna sektorn inom det sociala området kan tjäna som ledstjärna. Lösningen Liberalerna ser framför sig är flexibla personal- och avtalslösningar, där privatpersoner utför exempelvis transport- och omsorgstjänster på uppdrag av det offentliga. Modellen för färdtjänsten på Ornö, ”Ornömodellen”, kan lyftas fram som ett bra exempel. Det skulle både det offentliga såväl som boende och näringsidkare i skärgården tjäna på. Vi anser att detta skapar möjligheter för fler att bo och verka i skärgården, när tillgången till service ökar. För de äldre som vill bo kvar i skärgården i stället för att flytta till fastlandet ökar också möjligheterna att bo kvar. Ett starkare civilsamhälle stärker valfriheten även i skärgården.

Liberalernas valprogram till valet till kommunfullmäktige i Haninge 2018.